Tabăra de (Re)creație 2020 – Șura Drăgan

august 9, 2020 @ 8:00 am - 6:00 pm150lei
Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

Tabăra de (Re)creație 2020 – Șura Drăgan

august 9, 2020 @ 8:00 am 6:00 pm

Școala de vară – Tabăra de (Re)creație 2020 – Restaurarea arhitecturii tradiționale – 09 august – 23 august 2020

ATENȚIE!
Înscrierile se fac completând formularul de voluntariat:
https://forms.gle/1NfLqFpCe9zHU2Ju6


La Origini – Muzeul Viu de la Tecșești
www.laorigini.org

ȘURA DRĂGAN – Restaurare tradițională

Pentru anul 2020 ne-am propus ca în cadrul școlii de vară să continuăm lucrările de restaurare cu Șura Drăgan. Este o șură ridicată în urmă cu 50 de ani, dispune de un acoperiș tradițional din paie și a intrat în administrarea Asociației în anul 2019. Șura Drăgan va avea un rol de informare a vizitatorilor. Vom amenaja în interiorul acesteia un spațiu expozițional și de prezentare a istoriei satului cu poze, unelte vechi specifice zonei și alte obiecte relevante. Totodată, podul șurii va fi amenajat pentru găzduirea oaspeților, păstrându-se “feeling-ul” tradițional dat de cele două paturi imense cu saltea din paie (tip străjac).

Un număr maxim de 10 voluntari vor fi selectați din aplicațiile primite până pe 01 iulie 2020. Voluntarii admiși vor primi confirmarea și informații punctuale despre tabără via email în maxim trei zile de la data completării formularului de înscriere.

Cazarea se face la cort, respectând toate recomandările oficiale în vigoare.
Asigurăm cele 3 mese pe zi și echipamentul de protecție pentru fiecare participant.

Desfășurarea cursurilor practice și teoretice de restaurare:

1. Instruirea studenților voluntari cu privire la lucrările de restaurare ce vor fi efectuate pentru Șura Drăgan:
2. Lemnul: degradări, cauze și metode de restaurare; refacerea tocăriei ușilor; înlocuirea bârnelor de lemn degradate; confecționare cercuială din lemn de alun pentru refacerea tencuielii interioare.
3. Varul în restaurare: rețeta tradițională și aplicație practică la interiorul șurii.
4.Tencuieli naturale: realizarea mortarului tradițional și retencuirea zonelor afectate de umiditate sau alți factori.
5. Acoperișul tradițional din paie: realizare și întreținere.
6. Refacerea acoperișului din paie;
7. Înlocuirea grinzilor afectate de umezeală;
8. Confecționarea din ramuri de alun despicate, a cercuielii interioare, necesare pentru susținerea tencuielii din pământ;
9. Aplicarea tencuielii tradiționale din pământ, pe pereții interiori ai șurii;
10. Adăugarea în podul acesteia unor balustrade din lemn pentru sprijin și protecție;
11. Amenajarea celor două paturi de mari dimensiuni, câte unul pentru fiecare pod al șurii, cu saltele din paie.


Îndrumător: arh. Dumitru Claudia Georgiana

ATENȚIE!
Înscrierile se fac completând formularul de voluntariat:
https://forms.gle/1NfLqFpCe9zHU2Ju6

TAXA DE PARTICIPARE: 150 RON

Această taxă este o măsura asiguratorie pentru participarea voluntarilor în tabără și, din motive organizatorice, nu va fi returnată în caz de neparticipare.

Taxa de participare va fi restituită integral doar la finalul celor 14 zile de tabără. De asemenea, există posibilitatea de a contribui la susținerea și continuarea lucrărilor prin donarea acesteia către Muzeul Viu de la Tecșești.

Intenția noastră este de a crea un nucleu de voluntari instruiți, care să acumuleze și să facă cunoscute mai departe cunoștințe despre arhitectura ecologică, permacultură, meșteșuguri și obiceiuri din cultura românească.

Beneficii pentru studenți și voluntari:
Studentii de la facultățile de arhitectură si istorie – sectia restaurare, la fel ca în anii precedenți, vor fi beneficiari direcți ai proiectului. In cadrul școlii de vară din acest an se însușesc metodele de reabilitare a acoperișurilor tradiționale din paie, iar tinerii au posibilitatea de a învăța și a practica meseria într-un mediu istoric natural, participând la crearea unui model de reabilitare si punere in funcțiune care să ducă la valorificarea patrimoniului istoric si cultural existent in Tecșești:

a) Prin participarea la taberele de lucru, studenții vor beneficia de o experienţă complementară studiilor printr-un exerciţiu care stimulează schimbul de idei cu o gamă variată de actori din sfera arhitecturii, având formaţii, competenţe, experienţe şi abilităţi diverse.
b) Studenții vor depăși astfel bariera discrepanţelor dintre informaţia academică şi practica profesională remarcate la nivelul universităților și datorate în special insuficienţei activităţilor practice care să completeze şi să susţină partea teoretică.
c) În plus, studenții vor conștientiza mai bine multitudinea şi conţinutul opţiunilor pe care le au în ceea ce priveşte specializarea profesională postuniversitară și viitoarea carieră.

În cadrul acestui proiect se vor insusi sau aprofunda metodele de reabilitare a caselor tradiționale, tinerii având posibilitatea să invețe și să practice meseria într-un mediu istoric natural, participând la crearea unui model de reabilitare și punere in funcțiune care să ducă la valorificarea patrimoniului istoric, vernacular și cultural existent în satul Tecșești. Mai mult, acești cursanți vor fi capabili să lucreze pe viitor în domeniul reabilitării cu materiale tradiționale, mai ales că în prezent acest domeniu duce lipsă de specialiști.

Scopul proiectului este de a clădi un muzeu viu al satului, în care vizitatorii să poată experimenta cum trăiau și cum se gospodăreau oamenii din neolitic până în prezent. Publicul va avea acces la o istorie aplicată și va afla informații despre vechile civilizații, cine sunt strămoșii noștri și care sunt legendele transmise până astăzi.

Parteneri 2020:
Dupa Noi.ro, Albalact, Policolor Romania, The Prince’s Foundation, Ordinul Arhitecților din România

Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag!

La Origini

www.laorigini.org

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.