Ziua de astăzi va fi un pic diferită. Ne trezim ca de obicei, luăm micul dejun pe la 8:30-9:00, ca la ora 10 să fim la casă. Programul de lucru va fi 10-19, iar masa de prânz o vom lua la Casa Petric. Dis de dimineață Joe ne aduce un coleg nou, ce va fi alături de noi în următoarele două zile.
Este vorba despre un personaj foarte interesant, pe nume Gabi, care a devenit faimos în zona aceasta. În urmă cu 5 ani el și-a luat soția și cei doi copii și s-au mutat în satul Cheia, la aproximativ 20 de km distanță de Tecșești. Având o activitate asemănătoare cu a noastră el a strămutat două case și a crescut activitatea turistică din sat. Una dintre realizările lui a fost construirea a 4 sobe, învățând aproape singur tehnica și metodele specifice. De fapt, acesta este motivul pentru care l-am invitat să ni se alăture.
Gabi, ajutat de Joe și Vlad, va ridica o sobă în camera nr. 2 și ne va învăța tot ce știe despre acest meșteșug. Dar până să ne apucăm de sobă, îi prezentăm casa și activitățile pe care le-am întreprins în această tabără.


„Cu bârnele de lemn cum vreți să procedați? întreabă Gabi indicând spre lateralele casei. „Le-am curățat bine și vom aplica fiertură din frunze de nuc, apoi ulei de in.” „Da, este o idee foarte bună! Aveți o grămadă de nuci aici în zona. Fiertura din frunze de nuc îi dă lemnului o nuanță interesantă, închide culoarea dar, mai important, omoară toate cariile. Și peste, desigur, puteți pune și uleiul de in, care va forma un strat hidroizolant.”

Cel mai tare ne-a surprins acest munțoman cu sfaturile despre nutriție. Ce și cum să te hrănești, prin ce procese trece organismul în asimilarea mâncării, aruncând din când în când glume pe seama vegetarienilor și învățându-i cum să își ofere cele necesare corpului. Toate fetele ascultă cu mare înteres și îi pun tot felul de întrebări.
Cu atâtea discuții ni s-a făcut și foame!! Numa’ bine, Cornelia apare la țanc, spre încântarea tuturor, plină cu bunătățuri. Întindem o păturică pe iarbă și împărțim mâncarea pe categorii. Carnivorii primesc virșli, iar vegetarienii primesc o porție mai mare de cartofi înăbușiți cu usturoi, pateu vegetal și legume. Nici nu au terminat toți de mâncat că avem parte de încă o surpriză. Părinții Dianei își fac apariția la casă. Suntem un pic supărați pe ei că au venit să ne-o ia, dar ne îndulcim cu desertul pe care ni l-au adus! Cele doua tăvi mari cu prăjituri, o negresă delicioasă și o prajitură cu vișine la fel de încântatoare, ne merg direct la suflet! Nici nu ne mai pasă de vinul sau țuica aduse. De ele ne vom bucura diseara! Mulțumim Diana pentru tot ajutorul și te așteptăm cu mare drag și în anul ce va să vie.
După o scurtă pauză ne întoarcem la treabă. În casă, Gabi a pregătit locul unde va fi ridicată soba. A decupat în podea forma sobei și a umplut-o cu pietre și pietriș, pentru a susține greutatea cărămizilor. Afară, fetele prepară cobul ce va fi folosit la sobă.
„Gabi”, strigă una dintre fete, „poți să vii să verifici consistența materialului?” Gabi iese pe târnaț și ia o bilă de lut pe care o pipăie și o analizează repede.
„E bun, e bun! Mai amestecați un pic în el să se omogenizeze nisipul cu pământul. Nu știu câtă apă ați pus, dar este foarte bine!” „Nici noi nu mai știm!” râd fetele. „Veți afla!”

În spatele casei, Samy face reparații la cercuiala exterioară. Din când în când, mai scoate câte unul capul pe geam (camera 1 are geamuri pe laterarul și în spatele casei) să îl întrebe de vorbă. Este o priveliște foarte frumoasă acolo. Șanțul săpat în primele zile, pomii fructiferi din preajmă și piesa de rezistență, o scară mare din lemn, atârnată de casă, lungă cât toată suprafața ei.

Seara se lasă și soba începe să prindă formă. Strângem sculele și plecăm spre casă. Suntem lihniți și avem chef de vorbă. Ne incingem cu discuții la masă, apoi ne retragem și continuăm distracția la hamace sau la zona cu semnal.

Va urma…
Un proiect realizat cu sprijinul Albalact, Policolor Romania, TransEuro. Aproape de client și Zaga Brand
Povestit de Elena Tănase