Jurnal de lucru Casa Petric – Restaurarea arhitecturii tradiționale. Ziua 05

Jurnal de lucru Casa Petric – Restaurarea arhitecturii tradiționale. Ziua 05

Jurnal de lucru Casa Petric – Restaurarea arhitecturii tradiționale. Ziua 05 3968 2240 La Origini

Bună să vă fie dimineața! Începem ziua cu un mic dejun sănătos, ca să creștem mari și puternici! Cristina ne-a făcut salată de vinete, avem brânză, roșii, ceapă, magiun de prune și unt de arahide. Joe dă tonul zilei și ne prezintă planul de lucru.

“Eu cu baieții aducem pământul, voi o să vă apucați de târnaț. Scoatem toată tencuiala picată, facem curat, scoatem și ce unelte mai sunt pe acolo, lăsăm doar scândurile depozitate în dreapta.”

“Ce facem cu molozul?”, întreabă Cristina.

“Putem să îl punem în fundația veche, din spatele cuptoriei. Luat cu lopeți, la roabe și măturat bine ca să putem să ne apucăm din partea dreaptă, de la camera…norocului.” Când venim cu pământul ne împărțim în câteva echipe, cum ziceam aseară; încontinuu cineva trebuie să facă material, pauzele le facem de 10 minute în fiecare oră. La făcutul materialului aș vrea să fim în permanență 3 persoane.”

“Adică luați-vă cizmele la voi”, adaugă Cristina. “O oră cu o oră”, continuă Joe. În prima oră cei 3 fac încontinuu material. După pauză, vin următorii 3 și inițialii trec la șlefuit. Asta avem de făcut. Pământ, tencuială și șlefuit. E frumos afară, deci scoatem tot mobilierul undeva, într-un loc fain, fără praf, și ne apucăm să dăm culoare.”

La treabă atunci! Pantaloni scurți și muzică veselă, începem prin a dansa pe târnaț, pe măsură ce îl curățăm de molozul rezultat din îndepărtarea tencuielii.

Astăzi insistăm pe făcut cob, material pentru tencuit. Băieții s-au întors și acum cară de la mașină pământ, nisip, bălegar și apă. După aceea, ei scot mobilierul din camera 1, ca să se poată lucra acolo. Așadar, fetele au primit alte piese de mobilier pentru curățare.

Jos în curte se pregătește cobul. Fetele calcă amestecul de pământ, nisip, apă și paie, verificând din când în când consistența materialului sub supravegherea lui Joe. În prealabil Melania a mărunțit paiele, ce vor fi presărate peste amestec, înainte de ultimele călcări.

David și Raul pun cobul pe peretele exterior. Ei fac bulgări din lut, pe care îi izbesc printre șipcile cercuielii și îi modelează cu mâinile.

Toată lumea muncește cu mult spor și energie. Ne-a prins bine ziua liberă de ieri. Muzica răsună, energizându-ne și mai tare. O atmosferă veselă și relaxantă plutește în aer. Pe ritmuri latino sau jazz, fetele dansează și calcă materialul cu mișcări din șolduri și rotiri pe călcâie. Joe și Cristina își aduc contribuția pentru fiecăre echipă în parte, nu doar ajutând cu sfaturi sau indicații, ci și implicându-se direct la treabă.

După-amiază, am tencuit fațada casei, iar două fete au rămas la șlefuit mobilier. Băieții tencuiesc, iar fetele pregătesc cobul. David s-a ocupat de o rădăcina de soc, din spatele casei. A trebuit să o scoatem deoarece înaintase prin camera din mijloc, afectând peretele casei și provocând distrugeri.

Diana a fost cea mai norocoasă în această după-amiază! S-a ocupat și de mobilier, de făcut cob și de partea cea mai distractivă, de aruncat cu „rahat” pe pereți! Haha, toată după amiaza a fost o continuă distracție, datorită acestui material natural și anume balega din compoziție. Deși este o cantitate mică, o măsură de balegă la o una și jumătate de pămant și una de nisip, voluntarii noștri nu ratează nicio ocazie pentru a mai spune o glumă.

Seara ne găsește cu un sentiment de împlinire pentru realizările săptămânii și, în același timp, bucuroși că mâine avem iar o zi liberă, în care ne vom plimba și vom savura bucuria de a fi în mijlocul naturii. Unde mai punem că tanti Zina ne-a pregătit plăcinte cu brânză. Satisfacția de a trăi la Tecșești este din ce în ce mai mare!

Va urma…

Un proiect realizat cu sprijinul Albalact, Policolor Romania, TransEuro. Aproape de client și Zaga Brand.

Povestit de Elena Tănase