Jurnal de lucru 2018 – Sectorul neolitic. Ziua 08

Jurnal de lucru 2018 – Sectorul neolitic. Ziua 08

Jurnal de lucru 2018 – Sectorul neolitic. Ziua 08 3968 2240 La Origini

La ora 7 jumăte, dis de dimineață, plecăm spre Teiuș. Cu noi le luăm și pe ultimele 3 voluntare din această tabară, Bea, Nico și Lavi. Trei tinere extrem de pasionate care, deși au venit la Tecșești pentru prima dată, s-au îndrăgostit teribil de acest loc și au oferit bucățele din ele pentru ca lucrurile să iasă așa cum ne-am dorit. Mulțumim pe această cale tuturor voluntarilor, prietenilor, sponsorilor, vizitatorilor, părinților, susținătorilor care au fost alături de noi de la început sau ni s-au alăturat pe parcurs! Vă mulțumim că ne ajutați să transformăm acest vis în realitate!

După ce le conducem pe fete la microbuz noi ne îndreptăm spre veterinar. Prietenul nostru, Ozzy, va suferi o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unui lipom de la piciorul stâng.

La întoarcere ne așezăm la masă. Ramona și Andrei, prieteni din București care au venit să petreacă câteva zile cu noi, ne-au gătit o delicioasă mâncărică la ceaun, tocană de legume cu slană afumată de Tecșești. Ne-am lins pe bot de bun ce a fost!

După amiază apare o echipă de la Albalact. Joe le face turul muzeului, apoi își fac un program si un traseu de vizitat bătrânii din sat. Începând cu mâine vom face câte o vizită cu ei la fiecare familie din sat, pentru a descoperi tainele locuitorilor din Munții Apuseni. Menționăm cu această ocazie că Albalact au făcut posibile taberele din această vară. Sprijinul lor material a fost esențial pentru continuarea lucrărilor din sectorul neolitic, dar mai ales pentru restaurarea casei centenare Petric, aflate în centrul satului Tecșești.

Tot în această seară ne facem alți 3 prieteni. Bianca și Teodor au adus-o la Tecșești pe Solene, o frumoasă domnișoară din Franța, ce ar dori să facă un proiect de fotografie în care să surprindă oamenii din sat și îndeletnicirile lor de zi cu zi.

Alături de ei, în zilele ce au urmat, am reparat cuptorul din Coliba Bucătarului și am finisat pereții interiori și exteriori. Mai exact, am aplicat un strat de văcălaș (amestec de pământ cu balegă). Este ultimul strat corector înainte de aplicarea culorilor naturale din cele două tipuri de lut pe care le avem (galben și roșu). În septembrie, poate reușim să colorăm Cuptorul și Coliba Bucătarului. De asemenea, avem în plan să văruim și Casa Petric.

Poate anul acesta, cine știe, ne găsesc sărbătorile de iarnă aici, experimentând viața omului neolitic din condiții extreme. Vă mulțumim că ne-ați urmărit și vă invităm alături de noi și în următoarele aventuri La Origini!

Un proiect realizat cu sprijinul Albalact, Policolor Romania, TransEuro. Aproape de client și Zaga Brand

Povestit de Elena Tănase