Jurnal de lucru 2018 – Sectorul neolitic. Ziua 0

Jurnal de lucru 2018 – Sectorul neolitic. Ziua 0

Jurnal de lucru 2018 – Sectorul neolitic. Ziua 0 1246 700 La Origini

Este vineri! Mai sunt două zile și oficial va începe tabăra din sectorul neolitic. Dar, neoficial, tabăra începe de astăzi. În jurul prânzului îi urăm bun venit doamnei Doina. Peste câteva zile o vor prinde din urmă domnul Lucian și Dana (mătușa). Așa cum Tanti Maruța, mama Corneliei, a avut grijă de noi în prima tabără, la fel de susținători sunt și părinții lui Joe. Doamna Doina ne va găti bucate alese și ne va asigura energia necesară pentru a ne îndeplini misiunile.

Pe seara, primim altă vizită! Muntenii au ajuns în Tecșești! Ioana Muntean a fost unul dintre cei mai îndrăgiți voluntari ai verii trecute. Este o fată veselă, frumoasă, bine-crescută și extrem de muncitoare. Anul trecut, după ce a petrecut o serie în tabără (14 zile), a plecat acasă doar ca să se întoarcă, o săptămână mai târziu, încărcată cu bunătățuri, alături de mama ei, Cecilia, fratele ei, Mihael, și prietenul lui, Vlad. Sau cum le-ar spune Joe, Tarzan și Rahan.

Anul acesta, au venit cu toată gașca: părinți, iubite și iubiți. O familie extrem de frumoasă și vrednică. Iar noua ne-au fost de mare ajutor! Împreună am terminat și ultimele pregătiri. Am montat un cort mare de la Crucea Roșie (unde se va găti și se vor depozita majoritatea alimentelor), am măturat prin „bucătărie” de frunze și am strâns vreascurile uscate, am montat un pavilion deasupra mesei și am tăiat crengile uscate din copaci. În timp ce Flavius (iubitul Ioanei) îi tăia trompa elefantului (o creangă imensă și uscată pe care au denumit-o astfel datorită asemănării izbitoare), fetele s-au apucat să meșterească un coș de gunoi din nuiele și să repare chiuveta.

Hai să ne montăm și noi corturile și suntem aproape gata! Așteptăm cu mare curiozitate noua serie de voluntari!

Duminică, cea mai mare parte dintre Munteni ne părăsește. Le mulțumim pentru vizită și ajutorul lor și îi așteptăm și în afara taberei, să ne putem bucura cum se cuvine. Alături de noi rămân Ioana, Mihael, Vlad și Patricia.

După prânz, toți coboară în vale pentru a-și conduce părinții/iubiții/iubitele și pentru a se întâlni cu grupul de voluntarii pe care îl vor conduce până în tabără.

Seara, în jurul orei 19, apare un băiat înalt, cu o hamac în spinare.

Ce-ai, Moșule, în desagă?”„Păi stați să vedeți!”

Pune hamacul jos și din el ies doua ghemotoace albe și pufoase, cu urechile și ochișorii negri. Codru și Luna ne-au topit imediat. Cei doi pui de numai 6 săptămâni, ciobănești de Bucovina, vor cuceri rapid inimile tuturor.

După 10 minunte, apare și restul voluntarilor, un pic obosiți de la drum, dar fascinați de frumusețile locului. Haideți să facem cunoștință cu ei în timp ce îi ajutăm să își monteze corturile!

Echipa de voluntari ai neoliticului este formată din: Mihaela din Arad (care este în al doilea an La Origini), Andreea din Oradea (ne-a mărturisit că îi place să lucreze pe „șantier” și mai ales în natura), Simona din Râmnicu Vâlcea („Am auzit despre voi de la cuplul Bistrița care a fost aici anul trecut. Sunt sigură că o să fie foarte tare, am mare încredere în ei!!”), Lavinia din București (de doi ani își dorește să petreacă vara cu noi, dar abia acum i-a sosit momentul. Și ea are multe cunoștințe ce au fost alături de noi și ne-au rămas prieteni dragi), Sergiu și Claudia din Oradea (prietenii lui Tarzan și Rahan), Nicoleta din Hunedoara („Vreau să învâț cât mai multe”), Beatrice din Baia Mare (cu experiență în construirea caselor ecologice și un respect deosebit pentru natură).

De fapt, toți oamenii de aici vin mânați de această profundă iubire și înțelegere față de natură. Avem printre voluntari studenți la arhitectură, la arte, la medicină, la geografie, cu experiență în tabere de restaurare sau lucrul cu pământ. Suntem nerăbdători să ne împărtășim experiențele și să vedem ce putem construi împreuna. O colibă, o prietenie, un vis!

După ce ne-am instalat fiecare, ne așezăm la masă unde servim pâine cu ceapă, roșii, brânză, ardei etc., apoi ne relaxăm la primul foc de tabără. Seara s-a lăsat mult prea repede si fetele sunt un pic supărate că nu au avut mai mult timp la dispoziție să admire locul. Dar în cele 10 zile pe care le vom petrece aici vom avea noi grijă să le arătăm cât mai mult din frumusețile acestui colț din Apuseni. Până atunci, somn odihnitor, căci veți avea nevoie de baterii pline!

Va urma…

Un proiect realizat cu sprijinul Albalact, Policolor Romania, TransEuro. Aproape de client și Zaga Brand

Povestit de Elena Tănase